“UKRAINIAN CULTURAL HERITAGE UNDER THREAT”: Πρόγραμμα ανάδειξης και προστασίας της Ουκρανικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Δίκτυο των Μορφωτικών Ινστιτούτων Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNIC) στην Αθήνα, την προεδρία του οποίου ασκεί το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υλοποίησε το πρόγραμμα «UKRAINIAN CULTURAL HERITAGE UNDER THREAT» με κύριο στόχο να εκθέσουν στο ελληνικό κοινό και φορείς, στοιχεία της άυλης και υλικής ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τις συνέπειες του πολέμου σ’ αυτήν.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα, με την χορηγία του Culture of Solidarity-EUNIC Ukraine Fund, τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Ιδρύματος και της EUNIC, και την κύρια χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Γκαίτε καθώς και την ευγενική συνεισφορά του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε: Έκθεση φωτογραφίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (με εγκαίνια στις 20 Δεκεμβρίου 2022) των επτά ουκρανικών μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και την σχετική προς ένταξη υποψηφιότητα του ιστορικού κέντρου της Οδησσού, συναυλία παραδοσιακής ουκρανικής και ελληνικής μουσικής –μια συνεργασία του ουκρανικού σχήματος «Malva» και της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής «Εστουντιαντίνα Νέας Ιωνίας» (καλλιτεχνικός διευθυντής Ανδρέας Κατσιγιάννης), στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, (στις 16 Δεκεμβρίου) και στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Πολιτιστικές Απειλές σε Περιπτώσεις Εχθροπραξιών», στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, στις 19 Δεκεμβρίου 2022.

Οι Γιάννης Σουρέλης και Ασπασία Πρωτογέρου από τη Φωτόεσσα, παρακολούθησαν τη στρογγυλή τράπεζα, που συντόνισε ο κ. Στέφανος Βαλλιανάτος από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Αναπτύχθηκαν δύο θεματικοί άξονες: 1. Η Υλική Πολιτιστική Κληρονομιά (σε εμπόλεμη κατάσταση, μετά από εισβολή, υπό κατοχή) οι συνέπειες, οι νομικές, διπλωματικές και διαχειριστικές πτυχές και 2. η Άυλη Κληρονομιά (σε εμπόλεμη κατάσταση, μετά από εισβολή, υπό κατοχή, σε εξορία), οι συνέπειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς και η αξιολόγηση αναγκών και η υποβολή προτάσεων.

[easy_image_gallery gallery=”259″]