«Φύλακες των Ακτών»: Συνάντηση στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. – Επιστήμη και Ενεργός Πολιτειότητα για την Προστασία των Ακτών

Μάιος ’26: Στο πλαίσιο της πρώτης διακρατικής συνάντησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Guardians of the Coasts (Φύλακες των Ακτών), η ομάδα της Φωτόεσσας και οι εταίροι μας από την Πορτογαλία είχαν τη τιμή να επισκεφθούν το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και να συναντηθούν με τον Διευθυντή, Δρ. Βασίλειο Καψιμάλη, και τους επιστήμονες Δρ. Αλεξάνδρα Γώγου, Research Director του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, Βιολόγο – Ωκεανογράφο – Ερευνήτρια και Επιστημονική Αυτοδύτρια του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., Δρ. Στυλιανό Πετράκη, Γεωλόγο – Ωκεανογράφο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και τον Δρ. Κωνσταντίνο Τσιριντάνη, Research Associate at Hellenic Centre for Marine Research. Η συνάντηση αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών γύρω από τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ενεργοί πολίτες στην προστασία τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη διάβρωση των ακτών, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων, την ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη σημασία της τεκμηριωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Ποσειδωνία (Posidoniaoceanica), ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην προστασία των ακτών από τη διάβρωση. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν επίσης για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι λανθασμένες πρακτικές καθαρισμού των παραλιών, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται βαρέα μηχανήματα που απομακρύνουν φυσικά υλικά τα οποία λειτουργούν ως φυσική προστασία της ακτογραμμής.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της συνάντησης ήταν ότι η επιστημονική γνώση πρέπει να μετατρέπεται σε κατανοητή πληροφορία και πρακτικά εργαλεία για τους πολίτες και τις τοπικές αρχές. Η προστασία των ακτών δεν αποτελεί αποκλειστικά ευθύνη των επιστημόνων ή των δημόσιων φορέων, αλλά απαιτεί τη συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, «Η γνώση είναι δύναμη» και «Πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες κάθε μέρα και από κάθε άποψη».

Οι εταίροι του προγράμματος συζήτησαν επίσης τα επόμενα βήματα του έργου, τα οποία περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια σε Ελλάδα και Πορτογαλία, δράσεις ευαισθητοποίησης, παραγωγή ενημερωτικού υλικού και τη δημιουργία ενός πρακτικού οδηγού για πολίτες που επιθυμούν να συμβάλουν ενεργά στην προστασία των ακτών και των κοινών φυσικών αγαθών.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων, τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Μέσα από τέτοιες συνέργειες δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια πιο ενημερωμένη, συμμετοχική και αποτελεσματική διαχείριση των παράκτιων περιοχών, με στόχο τη διατήρησή τους για τις επόμενες γενιές.

Η Φωτόεσσα ευχαριστεί θερμά το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και τους επιστήμονές του για τη φιλοξενία, τον χρόνο και την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία του προγράμματος.

Οι παραλίες μας: Ένα κοινό αγαθό. Μια κοινή ευθύνη. Ένα κοινό μέλλον.