Παρουσίαση του εργαλείου ελεύθερης έκφρασης “Ζωντανή Βιβλιοθήκη” (LIVING LIBRARIES) από το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο»

Στα πλαίσια της διεθνικής δράσης BeMyVoice (Γίνε η Φωνή μου), στην οποία συμμετέχει η Φωτόεσσα, το “Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο” πραγματοποίησε στις 3/3/21 μια διαδικτυακή παρουσίαση για τα Living Libraries (Ζωντανή Βιβλιοθήκη),  μιας πρωτοποριακής πρακτικής για την ενθάρρυνση της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου και για την καταπολέμηση των στερεοτύπων.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη τοποθετεί εθελοντές “αναγνώστες” θεατές μπροστά σε ανθρώπινα “βιβλία”, δηλαδή άτομα που αφηγούνται ζωντανά τις μοναδικές εμπειρίες τους. Βασισμένη σε εξειδικευμένη μεθοδολογία, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει διοργάνωση εκδηλώσεων όπου δίνεται βήμα σε άτομα, που διαφορετικά δεν θα εκφράζονταν, να μιλήσουν ανοιχτά για προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες τους μέσω ενός εθελοντικού ανοιχτού διαπροσωπικού διαλόγου, στα πλαίσια ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει σημαντικά στην αποδόμηση των προκαταλήψεων, στην αποδοχή της διαφορετικότητας και της ποικιλομορφίας της κοινότητας, και ενθαρρύνει την ομαλή κοινωνική ένταξη.

Στην ενδιαφέρουσα παρουσίαση, οι συνάδελφοι -και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές των Living Libraries- Μιχάλης Καβουκλής και Μαγδαληνή Τσουρδιού, ανέπτυξαν τη μεθοδολογία της Ζωντανής Βιβλιοθήκης και μοιράστηκαν τη σημαντική τους εμπειρία από «βιβλία» και «αναγνώστες» με νέους και φορείς του προγράμματος BeMyVoice.

 Η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη – Living Library»  διαμορφώθηκε ειδικά ως καλή πρακτική εργασίας με νέους για την κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων, στα πλαίσια της συμμετοχής του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο στη στρατηγική συνεργασία ΚΑ2 του Erasmus+ “Expressions in Dialogue”  του Anna Lindh Foundation.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι του Σπιτιού στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgr5CGL5d1Q38SgLn19dodQ