Πιλοτικό ΕυρωΜεσογειακό Πρόγραμμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Πολιτών από διακρατική Κοινοπραξία Εκπαιδευτών ALF

Μάιος-Δεκέμβριος’21

Με στόχο την επέκταση και εφαρμογή όλων των εργαλείων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατάρτισης Εκπαιδευτών στη Λευκωσία το 2019, το  Ίδρυμα Anna Lindh (ALF) ενθάρρυνε τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας πιστοποιημένων εκπαιδευτικών, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη διοργάνωση πιλοτικών διαπολιτισμικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων στην ευρωμεσογειακή περιοχή. Στην Κοινοπραξία που σχηματίστηκε συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από 7 διαφορετικές χώρες: Monica Salas Corrigan (Πορτογαλία), Νάντια Μουσέντ (Ιρλανδία), Ασπασία Πρωτογέρου (Ελλάδα), Lahcen Tighoula (Μαρόκο), Rolanda Sliaziene (Λιθουανία), Nageh Hosni Ali (Αίγυπτος) και Fatima Zohra Malki- Bensoltane (Τυνησία).

Το έργο της Κοινοπραξίας

Η Κοινοπραξία ανέλαβε το έργο «Πιλοτικό πρόγραμμα για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Πολιτών στην Ευρωμεσογειακή περιοχή», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ALF και υλοποιήθηκε μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2021. Οι προκλήσεις για τους εκπαιδευτές ήταν να δημιουργήσουν και να πραγματοποιήσουν εργαστήρια και εκπαιδεύσεις σε διαφορετικές χώρες, κοινότητες και πλαίσια, προσαρμοσμένα σε ένα φάσμα διαφορετικών ομάδων συμμετεχόντων, και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσουν μια ομαλή επικοινωνία και συνεχή συνεργασία εντός της κοινοπραξίας, επιλύοντας διαπολιτισμικές προκλήσεις από τη φύση. Οι εκπαιδευτές δημιούργησαν ομάδες για να συνεργαστούν στις κοινότητές τους και εφάρμοσαν διαπολιτισμικές δραστηριότητες με βάση το εγχειρίδιο για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Πολιτών (ICE) του Ιδρύματος Anna Lindh. Οι συμμετέχοντες στο έργο κάλυψαν ένα πραγματικά ευρύ φάσμα, με τη συμμετοχή επαγγελματιών, εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας, εκπαιδευτικών, φοιτητών, εθελοντών, μελών της κοινότητας και υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών.

Οι κοινοί στόχοι των εκπαιδευτών ήταν η ευαισθητοποίηση και η οικοδόμηση διαπολιτισμικής ικανότητας, έτσι ώστε να υποστηρίξουν τους συμμετέχοντες να γίνουν πολλαπλασιαστές. Μέσω όλων των εργαστηρίων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η Κοινοπραξία μοιράστηκε και εφάρμοσε κοινές διαπολιτισμικές αξίες, όπως η συμπερίληψη, ο διάλογος, η ελευθερία της έκφρασης, η αυτεπίγνωση, η ενσυναίσθηση και η ισότητα. Ταυτόχρονα, τα εργαστήρια και οι εκπαιδεύσεις ήταν πολύ διαφορετικά και ποικίλα, γεγονός που έκανε το πρόγραμμα εξαιρετικά πλούσιο σε περιεχόμενο.

Λόγω των περιορισμών covid, η Κοινοπραξία πραγματοποίησε αρκετές διαδικτυακές συναντήσεις, δημιούργησε ψηφιακές πλατφόρμες και χρησιμοποίησε διαφορετικά ψηφιακά εργαλεία προκειμένου να συνεργαστεί για την οργάνωση και την υλοποίηση των εκπαιδεύσεων. Η εκπαιδεύτρια, Nadia Moussed από την Ιρλανδία, δήλωσε: «Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να δημιουργήσουμε τα καλύτερα αποτελέσματα από αυτά τα εργαστήρια. Και αυτό ήταν φυσικά πολύ γόνιμο, γιατί υπήρχε μια υπέροχη αλληλεγγύη μέσα στην ίδια την ομάδα. Μπορώ να πω ότι αισθάνομαι τιμή που μπόρεσα να συνεργαστώ με αυτούς τους υπέροχους και εξαιρετικά ικανούς ανθρώπους».

Η τελική Διαδικτυακή Ανταλλαγή

Τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά την ολοκλήρωση όλων των εκπαιδεύσεων, η Κοινοπραξία διοργάνωσε μια τελική διακρατική διαδικτυακή ανταλλαγή, προκειμένου να αξιολογήσει το παραχθέν έργο και να μοιραστεί εμπειρίες. Συμμετέχοντες από το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτές τους και τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοπραξίας και όλοι είχαν μια γόνιμη και συγκινητική ανταλλαγή. «Ανταλλάξαμε τι είχε συμβεί στις χώρες μας, πώς ήταν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν και ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν ότι ήταν όλοι σε θέση να μοιραστούν τις αλλαγές που είχε φέρει αυτή η εκπαίδευση στη ζωή τους».

Το βίντεο του Προγράμματος

Η Monica Salas Corrigan, επικεφαλής του έργου «Πιλοτικό πρόγραμμα για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Πολιτών στην Ευρωμεσογειακή περιοχή», και η ΜΚΟ της, AEQUALITAS, δημιούργησαν ένα συγκεντρωτικό βίντεο με συνεντεύξεις όπου τα μέλη της κοινοπραξίας μοιράστηκαν την εμπειρία τους. Όπως δήλωσε ένα μέλος της Κοινοπραξίας: «Το ταξίδι είχε πάντα, ας πούμε, ένα τέλος, αλλά σε αυτή την περίπτωση, επειδή συνεργαστήκαμε με τέτοιο τρόπο, νομίζω ότι αυτό είναι μια αρχή γι νέα έργα που θα έρθουν. Γιατί μάθαμε να συνεργαζόμαστε, μάθαμε να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα. Έτσι, φέραμε μια κατανόηση της σημασίας του διαπολιτισμικού διαλόγου, όχι μόνο εντός των κοινοτήτων με τις οποίες συνεργαζόμαστε, αλλά και στους εαυτούς μας ως μεταξύ μας διαμεσολαβητές».

Η ψηφιακή πλατφόρμα της Κοινοπραξίας

Τα αποτελέσματα των εκπαιδεύσεων και των εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν, οδήγησαν στη δημιουργία μιας κοινής ψηφιακής πλατφόρμας όπου η Κοινοπραξία παρουσίασε τις καλές πρακτικές της. Αυτή η πλατφόρμα θα παραμείνει σημείο αναφοράς για κάθε ενδιαφερόμενο για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, παρέχοντας χρήσιμα εργαλεία δοκιμασμένα στην πράξη.

Η ψηφιακή πλατφόρμα: https://iceducation.wixsite.com/iced

Τα θετικά αποτελέσματα του «Πιλοτικού προγράμματος για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Πολιτών στην Ευρωμεσογειακή περιοχή» επισημάνθηκαν από τους συμμετέχοντες και υπογραμμίστηκαν από όλα τα μέλη της Κοινοπραξίας: «Ήταν απολύτως εκπληκτικό και για εμάς είναι εκπλήρωση να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε. Είναι πολύ σημαντικό που το Ίδρυμα Anna Lindh στηρίζει εκπαιδευτές ώστε να σχεδιάζουν τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα και να εργάζονται για την επίλυση προβλημάτων στην πράξη».

Η τελική Διαδικτυακή ανταλλαγή: https://www.youtube.com/watch?v=wLXLxw60_mA

Το βίντεο του Προγράμματος στα Αγγλικά: https://www.youtube.com/watch?v=GFs7Q37PX2Q

Το βίντεο του Προγράμματος με γαλλικούς υπότιτλους: https://www.youtube.com/watch?v=e1nAkUeS_gA