BeMyVoice – ΓΙΝΕ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ! Μια διακρατική δράση αλληλεγγύης για τη στήριξη της ελευθερίας του λόγου

Η Φωτόεσσα, επίσημο μέλος του Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh Foundation (ALF), με ιδιαίτερη χαρά εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διακρατικό πρόγραμμα αλληλεγγύης BeMyVoice (Γίνε η Φωνή μου) για την ενίσχυση της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Πρόκειται για μια δράση που υποστηρίζεται από το ευρωμεσογειακό Ίδρυμα Anna Lindh Foundation και την ΕΕ, με επίσημη συμμετοχή 16 κρατών-μελών του δικτύου ALF.

Το πρόγραμμα δίνει ελεύθερο βήμα σε οποιονδήποτε, αλλά ιδιαίτερα σε άτομα που αντιμετωπίζουν καταστάσεις διακρίσεων ή καταστολής,  να υποβάλουν ανώνυμα μια ιστορία /δήλωση/μαρτυρία τους, μέσω της ασφαλούς πλατφόρμας: www.bemyvoice.world

Όσοι επιθυμούν, εναλλακτικά, μπορούν να στείλουν την ανώνυμη δήλωσή τους στη διεύθυνση της Φωτόεσσας: contact@fotoessa.gr

Το πρόγραμμα BeMyVoice στοχεύει να προωθήσει τον διακρατικό διάλογο για την ελευθερία της έκφρασης και να συσπειρώσει πολίτες πέρα από σύνορα και περιχαρακώσεις. Το BeMyVoice θέλει να αναδείξει, τόσο τη σημασία της άσκησης του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου, όσο και της ευθύνης που αυτή συνεπάγεται για κάθε μεμονωμένο πολίτη.

Παράλληλα, το πρόγραμμα θα δώσει βήμα για την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και επικοινωνία. Οι ανώνυμες δηλώσεις /μαρτυρίες που θα συγκεντρωθούν, θα διανεμηθούν σε φορείς – συνεργάτες των τοπικών δικτύων του ALF. Αυτοί θα διοργανώσουν τοπικές εκδηλώσεις στις οποίες καλλιτέχνες και επισκέπτες θα αφουγκραστούν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των ανθρώπων πίσω από συγκεκριμένες δηλώσεις /μαρτυρίες. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα κληθούν να αποδώσουν δημιουργικά δηλώσεις /μαρτυρίες της επιλογής τους με κάποια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα αναπαράστασης, όπως ηθοποιία, χορό, μουσική και τραγούδι, ποίηση, βίντεο, ζωγραφική, φωτογραφία, εγκατάσταση κ.ά.

 Οι παραστάσεις, τα δρώμενα και τα καλλιτεχνικά έργα που θα προκύψουν θα δημοσιοποιηθούν και θα αποτελέσουν έναυσμα, μαζί με τις ανώνυμες δηλώσεις, για τοπικές συζητήσεις και συνέδρια.

Τέλος, οι εμπλεκόμενοι φορείς και όσοι συμμετέχουν στη δράση, θα πραγματοποιήσουν μια διακρατική συνάντηση διαλόγου απ’ όπου θα εξαχθούν συμπεράσματα απ’ όλο το εγχείρημα.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί από μέλη του δικτύου του Anna Lindh Foundation, ενώ 16 χώρες συμμετέχουν επίσημα σε αυτή τη συνεργασία που θα διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι του 2021. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 16 συμμετέχουσες χώρες, ενώ θα υπάρχουν συμμετέχοντες στις διαδικτυακές εκδηλώσεις από όλες τις χώρες – μέλη του δικτύου ALF.

Συνολικοί Στόχοι

Ο στόχος της δράσης είναι να αναδείξει τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι είτε βρίσκονται δίπλα μας είτε πολύ μακριά μας. Η δράση δεν αποσκοπεί στην ενοχοποίηση, αντίθετα θέλει να συμβάλλει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις στον ευρωμεσογειακό χώρο και να στηρίξει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης μέσα από τη διακρατική αλληλεγγύη.

Η δράση στοχεύει:

– Να παρακινήσει τους πολίτες των χωρών που συμμετέχουν να ενωθούν στον κοινό σκοπό της προστασίας της ελευθερίας του λόγου

– Να τους βοηθήσει να κατανοήσουν την ποικιλία των συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις χώρες τους

– Να τους ευαισθητοποιήσει περισσότερο στη δύναμη της ελεύθερης έκφρασης ως εργαλείου για να γίνουν οι κοινωνίες μας πιο ανθεκτικές και ασφαλείς

 – Να ενισχύσει το ρόλο του διαπολιτισμικού διαλόγου και των τεχνών στους παραπάνω στόχους.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και οι επισκέπτες στα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν και να συζητήσουν πολλαπλές πολιτιστικές προοπτικές στο πλαίσιο αυτό. Τα έργα που θα δημιουργηθούν θα χρησιμοποιηθούν ως περαιτέρω εκπαιδευτικός πόρος και έναυσμα για διάλογο μεταξύ φοιτητών, καθώς και σε μεσογειακά συνέδρια και δράσεις. Η διακρατική συνεργασία που εγκαινίασε η δράση BeMyVoice θα ενισχύσει το έργο όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων.

Η πλατφόρμα www.bemyvoice.world θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά την επίσημη λήξη της δράσης, προκειμένου να δώσει φωνή, ιδιαίτερα σε ευπαθή άτομα και άτομα που βιώνουν καταστάσεις διακρίσεων και αποκλεισμού. Παράλληλα, θα εξακολουθήσει να προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο και την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, καλλιτεχνών από διάφορους τομείς, επαγγελματιών στην εκπαίδευση πολιτών, νομικών, όσων συμμετέχουν στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.