BeMyVoice – ΓΙΝΕ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ! Μια διακρατική δράση αλληλεγγύης για τη στήριξη της ελευθερίας του λόγου

Η Φωτόεσσα, επίσημο μέλος του Δικτύου Anna Lindh Foundation (ALF), με ιδιαίτερη χαρά εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διακρατικό πρόγραμμα αλληλεγγύης BeMyVoice (Γίνε η Φωνή μου) για την ενίσχυση της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Πρόκειται για μια δράση που υποστηρίζεται από το ευρωμεσογειακό  Ίδρυμα Anna Lindh Foundation και την ΕΕ, με επίσημη συμμετοχή 16 κρατών-μελών του δικτύου ALF.

Το πρόγραμμα δίνει ελεύθερο βήμα έκφρασης σε άτομα που αντιμετωπίζουν καταστάσεις διακρίσεων ή καταστολής, σε καλλιτέχνες, αλλά και στο ευρύ κοινό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και μετά τη λήξη του, άνθρωποι από όλα τα κράτη που συμμετέχουν, θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν ανώνυμα μια ιστορία /δήλωση/μαρτυρία τους, μέσω της ασφαλούς πλατφόρμας: www.bemyvoice.world

Όσοι επιθυμούν, εναλλακτικά, μπορούν να στείλουν τη δήλωσή τους στη διεύθυνση της Φωτόεσσας: contact@fotoessa.gr

Η δράση BeMyVoice επιδιώκει να προωθήσει τον διακρατικό διάλογο για την ελευθερία της έκφρασης, να προβάλει και να ενισχύσει το ανθρώπινο αυτό δικαίωμα, συσπειρώνοντας πολίτες πέρα από σύνορα και περιχαρακώσεις. Η δράση BeMyVoice θέλει να αναδείξει τόσο τη σημασία που έχει η δυνατότητα άσκησης αυτού του δικαιώματος, όσο και την ευθύνη που συνεπάγεται για κάθε μεμονωμένο πολίτη.

Οι ανώνυμες δηλώσεις /μαρτυρίες θα συγκεντρωθούν και θα διανεμηθούν σε φορείς – συνεργάτες των τοπικών δικτύων ALF. Αυτοί θα διοργανώσουν τοπικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα προσκαλούνται οι συμμετέχοντες να αφουγκραστούν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των ανθρώπων πίσω από τις δηλώσεις /μαρτυρίες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν δημιουργικά δηλώσεις /μαρτυρίες με μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα αναπαράστασης, όπως ηθοποιία, χορό, μουσική και τραγούδι, ποίηση, βίντεο, ζωγραφική, φωτογραφία, εγκατάσταση κ.ά.

 Σε ένα τρίτο στάδιο, οι παραστάσεις, τα δρώμενα και τα καλλιτεχνικά έργα που θα προκύψουν  θα δημοσιοποιηθούν ευρέως και θα συζητηθούν σε τοπικές συναντήσεις και συνέδρια.

Τέλος, οι εμπλεκόμενοι φορείς και όσοι συμμετείχαν στη δράση θα πραγματοποιήσουν μια διακρατική συνάντηση διαλόγου απ’ όπου θα εξαχθούν συμπεράσματα απ’ όλο το εγχείρημα.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί από μέλη του δικτύου του Anna Lindh Foundation, ενώ 16 χώρες συμμετέχουν επίσημα σε αυτή τη συνεργασία που θα διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι του 2021. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 16 συμμετέχουσες χώρες, ενώ θα υπάρχουν συμμετέχοντες στις διαδικτυακές εκδηλώσεις από όλες τις χώρες μέλη του δικτύου ALF.

Συνολικοί Στόχοι

Ο στόχος της δράσης είναι να αναδείξει τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι που μπορεί να βρίσκονται δίπλα μας ή και μακριά μας. Η δράση δεν αποσκοπεί στην ενοχοποίηση, αντίθετα θέλει να συμβάλλει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις στον ευρωμεσογειακό χώρο και να στηρίξει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης μέσα από τη διακρατική αλληλεγγύη.

Η δράση στοχεύει:

– Να παρακινήσει τους πολίτες των χωρών που συμμετέχουν να ενωθούν στον κοινό σκοπό της προστασίας της ελευθερίας του λόγου

– Να τους βοηθήσει να κατανοήσουν την ποικιλία των συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις χώρες τους

– Να τους ευαισθητοποιήσει περισσότερο στη σημασία της ελεύθερης έκφρασης ως εργαλείου για να γίνουν οι κοινωνίες μας πιο ανθεκτικές και ασφαλείς

 – Να ενισχύσει το ρόλο του διαπολιτισμικού διαλόγου και των τεχνών στους παραπάνω στόχους.

Οι συμμετέχοντες και επισκέπτες στα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν και να συζητήσουν πολλαπλές πολιτιστικές προοπτικές στο πλαίσιο αυτό. Τα έργα που θα δημιουργηθούν θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικός πόρος και έναυσμα για διάλογο μεταξύ φοιτητών, καθώς και σε μεσογειακά συνέδρια και δράσεις. Η διακρατική συνεργασία που εγκαινίασε η δράση BeMyVoice θα ενισχύσει το έργο όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων.

Η πλατφόρμα www.bemyvoice.world θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά την επίσημη λήξη της δράσης, προκειμένου να δώσει φωνή ιδιαίτερα σε ευπαθή άτομα και άτομα που αντιμετωπίζουν καταστάσεις διακρίσεων. Παράλληλα, θα εξακολουθήσει να προωθεί την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, καλλιτεχνών από διάφορους τομείς, επαγγελματιών στην εκπαίδευση πολιτών, νομικών, όσων συμμετέχουν στα μέσα ενημέρωσης και στον διαπολιτισμικό διάλογο και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.