Ολοκλήρωση των «Εργαστηρίων Ανάπτυξης Διαπολιτισμικών Ικανοτήτων» Deree – Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, Νοέμβριος ‘21

Στη Φωτόεσσα νιώθουμε τόσο υπερήφανοι! Μια σημαντική πρωτοβουλία διαπολιτισμικής κατάρτισης για τη γεφύρωση της κοινωνίας των πολιτών και του ακαδημαϊκού χώρου ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία!
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους φοιτητές του Διεθνούς Προγράμματος Honors του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος – Deree για τη γόνιμη συμμετοχή τους στα «Εργαστήρια Ανάπτυξης Διαπολιτισμικών Ικανοτήτων». Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη Φωτόεσσα -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στο πλαίσιο του Προγράμματος Διαπολιτισμικών Πόλεων και Εκπαίδευσης του Ιδρύματος Anna Lindh. Η πρωτοβουλία διοργανώθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Μεσογείου (28 Νοεμβρίου) με στόχο την τόνωση της δράσης της κοινωνίας των πολιτών και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στην Ευρω-Μεσόγειο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 4 ημερών/10 ωρών με τίτλο «Ταυτότητα και Διαπολιτισμικότητα», πραγματοποιήθηκε στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Deree στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε με μια διαδικτυακή συνάντηση στις 29 Νοεμβρίου. Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν από την Ασπασία Πρωτογέρου, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών από το Ίδρυμα Anna Lindh, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Anna Lindh (ALF) και συγχρηματοδότηση από την ΕΕ. Ο Δρ. Στέφανος Βαλλιανάτος, Επικεφαλής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh, χαιρέτησε την έναρξη των εργαστηρίων με μια συνοπτική παρουσίαση των αξιών και των δραστηριοτήτων του ALF και της Κοινωνίας των Πολιτών στην περιοχή της Ευρω-Μεσογείου.

Η πρωτοβουλία αυτή της Φωτόεσσας ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στην Ελλάδα -ιδιαίτερα μεταξύ των νέων- σχετικά με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και το Διαπολιτισμικό Διάλογο. Δυστυχώς, αυτές οι έννοιες παραμένουν ευρέως άγνωστες ή -ακόμη χειρότερα- δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς, μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από την πόλωση της ελληνικής κοινωνίας από την πανδημία.
Δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες είναι ήδη φοιτητές και ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών της Αθήνας, είμαστε ενθουσιασμένοι που εκπαιδεύσαμε την ομάδα αυτή νέων επιρροής και πολλαπλασιαστών, ικανών να διαδώσουν το θετικό αφήγημα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης & Διαλόγου.
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, μέσω της βιωματικής μάθησης, της αυτο-ανακάλυψης και της δημιουργικής αλληλεπίδρασης, να προβληματιστούν σε θέματα όπως η προσωπική και συλλογική ταυτότητα, η πολυ-πολιτισμικότητα, η συνύπαρξη και η συνέργεια των πολιτών. Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν, επίσης, κοινές προκλήσεις, όπως οι περιχαρακώσεις, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις και ενδυνάμωσαν απαραίτητες διαπολιτισμικές δεξιότητες για ατομική και συλλογική βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η ενεργητική ακρόαση, η ενσυναίσθηση και η κριτική σκέψη.
Η Φωτόεσσα θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον Διευθυντή του Διεθνούς Προγράμματος Honors, (International Honors Program (IHP) Δρ. Γεώργιο Παπαγεωργίου και τη Δρ. Έλενα Μαραγκού, Κοσμήτορα της Σχολής Liberal Arts and Sciences, που μας έδωσαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Η άψογη επικοινωνία και συνεργασία μας, τόσο με το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, όσο και με τους φοιτητές, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι το Deree είναι ένα φυσικό φυτώριο πρωτοποριακού πνεύματος και διαπολιτισμικών αξιών, όπως η κριτική σκέψη, η συμπερίληψη και ο διάλογος.