Άλλη μια εξαιρετική εμπειρία που αποκομίσαμε από διακρατική, διαπολιτισμική μας εκπαίδευση! Η Φωτόεσσα διοργάνωσε στις 24 και 25 Ιανουαρίου, 10ωρο διακρατικό, βιωματικό εργαστήριο με θέμα “Διαπολιτισμικός Διάλογος & Νέοι: Προκλήσεις – Δεξιότητες – Βέλτιστες Πρακτικές” στο Deree – The American College of Greece, για φοιτητές του Hons Dept. Οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Ιδρύματος Anna Lindh, Ασπασία Πρωτογέρου και Nageh Ali Hosni Khalifa, (φιλοξενούμενος εκπαιδευτής από την Αίγυπτο), μαζί με τον συντονιστή Γιάννη Σουρέλη, είχαν το προνόμιο να διοργανώσουν γόνιμες, διαδραστικές δραστηριότητες για τους αριστούχους.
Ο αντίκτυπος του 2ημερου εργαστηρίου στους συμμετέχοντες ήταν σημαντικός. Μέσα από βιωματική μάθηση, αυτοανακάλυψη και δημιουργική αλληλεπίδραση, είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν θέματα όπως η προσωπική και συλλογική ταυτότητα, η πολυπολιτισμικότητα και η συμπερίληψη.
Οι φοιτητές συμμετείχαν ιδιαίτερα θερμά σε παιχνίδι ρόλων και προσομοίωσης διαπολιτισμικού διαλόγου. Τα σχόλια που λάβαμε απέδειξαν πώς το διήμερο αυτό εκπαιδευτικό εργαστήριο όχι μόνο αύξησε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των διαπολιτισμικών ικανοτήτων, αλλά και ενέπνευσαν τους μαθητές να γίνουν ενεργοί πολλαπλασιαστές του διαπολιτισμικού διαλόγου και της συνεργασίας στις κοινότητές τους.
Μερικά από τα σχόλια των συμμετεχόντων:
-Τα συναισθήματά μου μετά το εργαστήριο:
«Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα και κέρδισα αυτή την εμπειρία. Νιώθω πιο σίγουρη για την ικανότητά μου να σχετίζομαι με τους άλλους και τις εμπειρίες τους.»
«Απέκτησα μεγαλύτερη επίγνωση.»
«Μετά από αυτές τις βιωματικές δραστηριότητες, αισθάνομαι πιο άνετα να συνεργαστώ με άλλους ως ομάδα και πιο οργανωμένη ως προς το πώς μπορώ να προωθήσω το διαπολιτισμικό διάλογο.»
«Είμαι ενθουσιασμένος που θα προβώ σε ενέργειες για να κάνω θετικές αλλαγές.»
«Αισθάνομαι πιο θετικός και επικεντρωμένος στην οικοδόμηση κοινότητας με ανθρώπους που δεν γνωρίζω.»
«Φοβόμουν λίγο να συνδεθώ και να είμαι ευάλωτη, αλλά νιώθω ευγνώμων που το έκανα.»
-Τι έμαθα:
«Έμαθα σχετικά με τη σημασία της πραγματικής σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω μας και της συμμετοχής σε μια ομάδα.»
«Έμαθα ότι η κακή επικοινωνία και οι διαιρέσεις κάνουν τα προβλήματα να μεγαλώνουν, ενώ ο διάλογος βοηθά να περιοριστούν και να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά.»
«Να συνεργάζομαι καλύτερα και να σκέφτομαι σοβαρά πριν βγάλω συμπεράσματα.»
«Να έχουμε μεγαλύτερη κατανόηση και να είμαστε ανοιχτοί στο να δοκιμάζουμε νέα πράγματα.»
«Έμαθα πόσο διαφορετικός είναι ο διαπολιτισμικός διάλογος σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Είναι πολύ διαφορετικά στις ΗΠΑ. Έτσι, εκτιμώ αυτή την εμπειρία και βλέπω πώς οι άλλοι βελτιώνουν τον εαυτό τους και τις κοινότητές τους.»
-Τι μπορώ να κάνω:
«Να καταπολεμώ τα στερεότυπα και την παραπληροφόρηση όποτε μπορώ και διευκολύνω τις συνδέσεις των ανθρώπων.»
«Μπορώ να κάνω περισσότερα για την κοινότητά μου. Μπορώ να αναλάβω περισσότερες πρωτοβουλίες και να συμμετάσχω σε δράσεις.»
«Νομίζω ότι βοηθώντας τον κοινωνικό μου κύκλο να νιώσει αυτό που ένιωσα εδώ, θα υπήρχαν οφέλη.»
«Μπορώ να επηρεάσω τους ανθρώπους που με περιβάλλουν με τις ιδέες και με τους τρόπους που συζητήσαμε.»
«Ελπίζω στο μέλλον να είμαι όσο το δυνατόν πιο συμπεριληπτικός και να έχω την ευκαιρία να γνωρίσω νέους ανθρώπους.»
«Θα μπορούσα να ξεκινήσω συζητήσεις με ανθρώπους στη ζωή μου, καθώς και να κάνω εθελοντική εργασία για τη βελτίωση της κοινότητάς μου.»
«Θα μπορούσα να προσεγγίσω τους ανθρώπους, να σκεφτώ τα συναισθήματα των άλλων, να οργανώσω την κοινότητά μου.»


