ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ: Πρότυπο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Αστικής Ανάπλασης

Η Έλενα Λάμπρου, από το Impact Hub Athens, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Agora Erasmus+ (2019), σε ένα τολμηρό πρωτότυπο έργο κοινότητας, τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, την πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας και αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα.

Ακολουθώντας ένα συμμετοχικό μοντέλο διαχείρισης και αναβίωσης αστικών κοινόχρηστων χώρων, ο Δήμος Αθηναίων επέλεξε μέσω ανοικτής διαδικασίας το Impact Hub Athens για να διαχειριστεί την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς. Ο Δήμος Αθηναίων το ανακαίνισε το 2016, έτσι ώστε το κτίριο να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με τον πιο ευεργετικό τρόπο για την κοινωνία, μέσα σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων της πόλης, προωθώντας παράλληλα τον πολιτισμό, την καινοτομία και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα και αναβαθμίζοντας, παράλληλα, την ποιότητα ζωής στην τοπική κοινωνία.

Σήμερα, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης στεγάζει οκτώ καινοτόμες κοινωνικές επιχειρήσεις, όλες επιλεγμένες για την οικονομική βιωσιμότητά τους και τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπό τους. Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ένας ανοιχτός χώρος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, διοργανώνει και φιλοξενεί πλέον εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και κοινωνικές επιχειρήσεις, με βάση την ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής δημιουργικότητας και της συμμετοχικότητας. Οι συμμετέχοντες του Agora Erasmus+ γνώρισαν από κοντά μια πραγματική «ιστορία επιτυχίας», ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα κατορθώνοντας να ξεπεράσει τη απύθμενη γραφειοκρατία και εκατοντάδες εμπόδια, τόσο κοινά στην ελληνική πραγματικότητα.