Έκθεση έργων Ελλήνων εθελοντών καλλιτεχνών στο πρόγραμμα «ΓΙΝΕ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ» – BeMyVoice

Η Fotoessa εγκαινίασε με υπερηφάνεια το δια ζώσης εργαστήριο και τη συλλογική έκθεση των Ελλήνων καλλιτεχνών που συμμετέχουν εθελοντικά στο διακρατικό πρόγραμμα αλληλεγγύης του Ιδρύματος Anna Lindh «ΓΙΝΕ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ» – “Be My Voice” #BeMyVoicewww.bemyvoice.world για την υποστήριξη της ελευθερίας του λόγου και της ελεύθερης έκφρασης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα Welcomemon στο κέντρο της Αθήνας, στις 20 Ιουλίου ’21. Επτά ανώνυμες ιστορίες, που προέρχονταν από την καρδιά συνανθρώπων μας από όλη την ευρωμεσογειακή περιοχή, μετατράπηκαν σε εκπληκτικά έργα τέχνης. Οι εθελοντές συμμετέχοντες καλλιτέχνες συναντήθηκαν για να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους, να μοιραστούν την εμπειρία και τα συναισθήματά τους. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το κίνημα «ΓΙΝΕ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ» – “Be My Voice” και την έμπνευση που άντλησαν από τις αυθεντικές, βαθιά συγκινητικές ανώνυμες ιστορίες. Η Φωτοέσσα αισθάνεται πραγματικά τιμή που φιλοξένησε μια τόσο εκπληκτική ομάδα καλλιτεχνών, καλύπτοντας μια εντυπωσιακή ποικιλία έργων τέχνης (τη μεγαλύτερη μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών), όπως: ζωγραφική, σκίτσο, ψηφιδωτό, βυζαντινή εικονογραφία, κολάζ, φωτογραφία, βίντεο, εγκατάσταση και μουσική σύνθεση. Η εκδήλωση αυτή:

  • Ανέδειξε τις ανώνυμες ιστορίες που αποτέλεσαν πηγή δημιουργικής έμπνευσης και ενέπνευσαν αντίστοιχα συναισθήματα, σκέψεις και γόνιμους προβληματισμούς στους θεατές – ακροατές
  • Ενθάρρυνε τους καλλιτέχνες να «μιλήσουν» μέσα από το έργο τους και για το έργο τους
  • Έδωσε την ευκαιρία για μια γόνιμη συζήτηση για θέματα ζωτικής σημασίας που εγείρονται από τις ιστορίες όπως: η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλήματα ευάλωτων ομάδων, πόλεμος, τρομοκρατία, πρόσφυγες και μετανάστευση, παιδική και γυναικεία κακοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός και περιθωριοποίηση λόγω διαφορετικότητας, μοναξιά των ηλικιωμένων, ψυχική υγεία, επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της δημοσιότητας, προσωπική ενδυνάμωση και χειραφέτηση κ.ά.
  • Έδωσε ευκαιρίες δικτύωσης στους συμμετέχοντες

Μπορείτε να δείτε τις προσωπικές συνεντεύξεις και τα έργα των καλλιτεχνών στο κανάλι της Φωτόεσσας στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC5zwyEWCuz2vFcGb3MGXhXQ).

Η Fotoessa θα ήθελε να ευχαριστήσει τους εθελοντές συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λένα Σπίνου, Ελεονώρα Σαχίνη, Νίνα Δημουλά, Κυριακή Πανούτσου, Ελίνα Κιουπάκη, Καλλιόπη Καλαϊτζίδου, Τιγιάνα Μλαντένοβιτς και Ιουλίττα Σουρέλη. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον Νίκο Χρυσόγελο για τη ζεστή φιλοξενία στο Welcomemon Hostel, έναν καινοτόμο ξενώνα για βιώσιμο τουρισμό, κοινωνική επιχειρηματικότητα, κοινωνική ένταξη και ένταξη στην εργασία ανθρώπων από ευπαθείς ομάδες, καθώς και έναν ανοιχτό χώρο για τις τέχνες και τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Το πρόγραμμα «ΓΙΝΕ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ» – BeMyVoice υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Anna Lindh και την ΕΕ.